Historiek

 

Stal De Begijnakker is gestart in 1979 door Antoine Keisse. Toen verhuisde Lolita du Calvados, geboren in 1977, vanuit het Franse Normandië naar Oosteeklo. Zij was afkomstig van een uit Veurne uitgeweken Vlaming Frans Persijn. Hij woonde reeds geruime tijd aan de Normandische kust, het mekka van de Franse fokkerij, waar hij oa paarden fokte. Zij is de stammoeder, die zorgde voor de ondertussen sterk uitgebouwde stam van de Begijnakker. Dit werd bekroond door het BWP met stamnr 9. Zijzelf heeft een uitstekend palmares zowel bij exterieurkeuring, in de sport als de fokkerij. In de toemalige cyclus voor 6-jarigen wist zij 3 overwinningen te behalen en werd 3de in de finale onder Geert Van Loo. Op exterieurkeuringen was zij steeds vooraan. Zo wist zij verschillende overwinningen te behalen op gewestelijke en provinciale niveau. Ze werd tevens nationaal kampioen in 1986. 

 

2de Generatie 

Het meest in het oog springt misschien wel haar nafok. Ze zorgde voor 7 nakomelingen, waarvan 3 in de sport op internationaal niveau presteerden Kirsch, Luxurieuse en Magestueuse zorgden voor dit succes. Luxurieuse onder het zadel van Rik Hemeryck zorgde zelfs voor selecties voor de Belgische equipe in de landenwedstrijden oa La Baule en Rome. Ook op fokkerijgebied kreeg dit succes een vervolg. Daar zorgden Luxurieuse en Magestueuse voor . Zij werden beide bekroond als 1ste elitemerries binnen het BWP.

 

Mede door haar internationale sportcarrière had Luxurieuse had slechts 2 nakomelingen die beide internationaal presteerden. Wat voor Lolita nipt niet in lukte, was haar dochter wel succesvol in. Namelijk het voortbrengen van een goedgekeurde dekhengst. Haar bekende zoon Palestro Vd Begijnakker (Quidam De Revel) was de eerste, maar zeker niet de laatste goedgekeurde dekhengst, die werd gefokt bij de Begijnakker. Qualité (Rivage Du Poncel) was haar enige dochter. Ze kon de kwaliteiten haar moeder verderzetten. Door haar prestaties op exterieur werd zij eveneens elitemerrie binnen het BWP. Zelf presteerde ze op internationaal niveau met selecties voor de nationale Belgische equipe in oa Athene, Hickstead, Dublin en Calgary. 


Magestueuse haar nakomelingen werden in begin sneller gecommercialiseerd. Zowas Quastourelle Vd Begijnakker als jong paard zeer succesvol in op exterieurkeuringen (nationaal kampioen 1996) en in de sport, maar ze werd verkocht naar Zwitserland. Andere kwamen direct terecht in de fokkerij. Na haar sportcarrière heeft ze nog verschillende producten gefokt, waaronder 2 goedgekeurde dekhengsten Farius (goedgekeurd sbs) en Gracieu (goedgekeurd AES).


 

3de Generatie

Vanuit de tak van Luxurieuse via Qualité bleven eveneens de kwaliteiten van de stam zichtbaar via haar nakomelingen. Qualité gaf 2 goedgekeurde dekhengsten namelijk Versailles (Skippy) en Clipper (Lux Z).Beide goedgekeurd voor BWP. Daarnaast gaf ze de internationaal springende Witness Van De Begijnakker. Er bleef slechts 1 vrouwelijke nakomeling over, namelijk Carrera Vd Begijnakker (Lux Z). Bijgevolg werd deze talentvolle merrie direct ingezet in de fokkerij om de stam te kunnen verderzetten;

Vanuit de tak van Magestueuse via Quastourelle komen we bij volle broer en zus Tradition en Voyelle. Beide waren een inteeltproduct met als vader Palestro Vd Begijnakker. Zo vloeide het bloed van beiden terug samen. De hengst Tradition werd goedgekeurd voor het sbs en verkocht naar Italië, waar hij eveneens te zien was in de internationale springsport. Voyelle heeft weinig in de sport gelopen en werd vrij snel ingezet in de fokkerij.

 

4de Generatie 

Carrera is de enige merrie die nu voor de 4de generatie zorgt via Qualité/Luxurieuse. Haar nakomelingen lijken beloftevol. Haar oudste Caprice (Wandor) is geboren in 2008. In 2011 wist haar zoon Fetiche (Kannan), het Vlaams Veulenkampioenschap te winnen. Daarnaast heeft ze 2 nakomelingen van Indoctro.

Voyelle is de merrie die voor de 4de generatie zorgt via Quastourelle/Magestueuse. Haar eerste nakomeling is Challenge Vd Begijnakker (Chellano Z). Die is vandaag het uitstalraam van de Begijnakker. Aanvankelijk met Rik Hemeryck en nu met Ludo Phillipaerts. Na een aantal pechjaren zonder nakomelingen zorgde Voyelle in 2008 voor een 2de zoon Certain (Cardento). Deze werd in 2011 goedgekeurd voor sbs. Daarnaast heeft ze nog jonge nakomelingen van Helios De La Cour, Corland, Indorado en Kannan.

5de Generatie

In 2012 is het eerste veulen van de 5de generatie geboren. Via Voyelle haar dochter Hymne (Helios De La Cour) werd Marquette(Numero Uno) geboren. Hopelijk kan zij de stam succesvol verderzetten.

 

 
 
©2024 webdesign VDSOFT/BTWEBDESIGN